Reset or Revolution: Διαβάζοντας κριτικά τη Μεγάλη Επανεκκίνηση (Covid-19: The Great Reset) και πέρα από αυτή

Reset or Revolution: Διαβάζοντας κριτικά τη Μεγάλη Επανεκκίνηση (Covid-19: The Great Reset) και πέρα από αυτή.

Εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 από τις εκδόσεις Όλα Είναι Δρόμος. Κυκλοφορεί προσεχώς σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

Οι εκδόσεις Όλα είναι Δρόμος αποτελούν εκδοτικό εγχείρημα των ΚΤΑ – Κινήσεων για την Ταξική Αυτονομία

[…] Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 στην επαρχία Γιουχάν της Κίνας και ο καπιταλιστικός κόσμος ταλανίζεται ακόμα από τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που προκάλεσε αυτό το γεγονός. Κρίση υγειονομική καταρχήν, με ό,τι αυτό σήμανε σε αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης παγκόσμια σε ανθρώπινες απώλειες, και μετά οικονομική, με την έννοια της καταστροφής κεφαλαίου, κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες στη συνέχεια, και σήμερα, μετά τον -σχεδόν τριών χρόνων πόλεμο στην Ουκρανία-, κρίση ενεργειακή, πληθωρισμός, στασιμότητα στους δείκτες ανάπτυξης, επιδείνωση των όρων διαβίωσης για τους εργαζόμενους παγκόσμια, φτώχεια.

Είναι γεγονός ωστόσο ότι παρόλο που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων, αυτή η κοινωνία, η κοινωνία της εκμετάλλευσης και της -πάση θυσία- επιδίωξης της μεγιστοποίησης του κέρδους για τους λίγους σε βάρος των πολλών, για άλλη μια φορά δείχνει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντέχει, να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Προφανώς το ανθρώπινο κόστος αυτής της αντοχής, αυτών των αλλαγών κι αυτής της προσαρμογής, αυτό το κόστος που αφορά τις ζωές όσων δεν έχουμε καμιά ή σχεδόν καμιά εξουσία πάνω στην εργασία μας και στην ζωή μας είναι τεράστιο. Εξίσου προφανές ωστόσο είναι ότι αυτή η αντοχή οφείλεται και στη συλλογική αδυναμία όσων στεκόμαστε απέναντι της κι όσων έχουν κάθε λόγο να στέκονται απέναντι της, να αναλάβουν αποτελεσματική δράση εναντίον της.

Στη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται, παραμένει διαρκής η ανάγκη να καταλάβουμε και να αναλύσουμε τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε η κρίση στον καπιταλιστικό κόσμο, για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε την καινούργια συνθήκη που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και πρώτα από όλα να καταλάβουμε πως αντιλαμβάνονται τη νέα συνθήκη οι διανοούμενοι της κυριαρχίας και τι λύσεις προτείνουν για την αντιμετώπιση της κρίσης τους. Αυτό το γραπτό, που άρχισε ως συλλογικό σχέδιο κριτικής στα πλαίσια της συλλογικότητας ΚΤΑ (Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία), του βιβλίου The Great Reset, που έγραψαν δύο από τους ιθύνοντες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο εκδόθηκε λίγο μετά το πρώτο λοκ ντάουν, δηλαδή τον Ιούνιο του 2020 και λανσαρίστηκε γρήγορα ως το ευαγγέλιο της μεταπανδημικής εποχής, προχώρησε αργά ως μια γενικότερη αν και συνοπτική σκιαγράφηση και συζήτηση κρίσιμων πτυχών που χαρακτηρίζουν την σημερινή περίοδο, με στόχο να υπηρετήσει τις ανάγκες που αναφέραμε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι γεγονός ότι με αφορμή το The Great Reset, προσπαθεί να πάει πέρα από αυτό και να μην μείνει ένα αποκλειστικά κριτικό σημείωμα σε κάποιες απόψεις της κυριαρχίας….

Θα επιλέξουμε να εστιάσουμε σε έξι ζητήματα που θέτει το βιβλίο και αφορούν σημαντικές αλλαγές σε διάφορους τομείς αναφορικά με τη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων στην μεταπανδημική περίοδο.

Τα ζητήματα αυτά είναι:
1. Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου και η «πράσινη μετάβαση»
2. Η επιστροφή του κράτους
3. Η σύγκρουση ανάμεσα στις τάσεις για παγκοσμιοποίηση και από-παγκοσμιοποίηση
4. Η εργασία στην μεταπανδημική εποχή
5. Οι τεχνολογικοί μετασχηματισμοί που θα ωθήσουν την (και θα κυριαρχήσουν στην) νέα κατάσταση, δηλαδή η σχέση μεταξύ μηχανών/ πανδημίας και τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
6. Η γεωπολιτική σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ
Από τον πρόλογο και την εισαγωγή του βιβλίου

Hobo