Πανελλαδική απεργία στους Δήμους [17/1]

Οι εργαζόμενοι στους δήμους προχωρούν σε 24-ώρη απεργία στις 17/01 και σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, μετά από απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ (η ομοσπονδία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση), με αφορμή το θάνατο δημοτικής υπαλλήλου στο Ξυλόκαστρο.

Η άτυχη εργαζόμενη έχασε την ζωή της εν ώρα εργασίας στις 08/01 τα ξημερώματα, όταν οδηγός αυτοκινήτου έπεσε στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, η εργαζόμενη όπως και όλο το πλήρωμα του απορριμματοφόρου δούλευαν αδήλωτοι και  ανασφάλιστοι. Μάλιστα, ο Δήμος είχε το θράσος την επόμενη μέρα του θανάτου της, να εμφανίσει στη Διαύγεια την πρόσληψη της από 05/01/2023 μέχρι 09/01/2023!

Πρόκειται για εργοδοτικό έγκλημα και τίποτα λιγότερο. Η υποχρηματοδότηση, και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων έχει οδηγήσει σε αυτή την τραγική κατάσταση. Άλλωστε εδώ και μια δεκαετία δεν γίνονται μόνιμές προσλήψεις και τα κενά καλύπτονται προσωρινά από προγράμματα του ΟΑΕΔ, με χείριστες συνθήκες εργασίας και σχεδόν παντελή έλλειψη μέσων προστασίας. Προφανώς, οι κυβερνήσεις ανά τα χρόνια έχουν υποβαθμίσει και το ρόλο του ΣΕΠΕ,  ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη έγινε και «Ανεξάρτητη Αρχή» ώστε να εξαφανιστεί η όποια ευθύνη του Υπουργείου για τη στελέχωσή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ έλεγχοι στου δήμους, βοηθώντας έτσι στο να διατηρείται το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας.

Καθόλου τυχαία δεν είναι λοιπόν τα ατυχήματα και οι θάνατοί δημοτικών υπαλλήλων, κατά κύριο λόγο στο τομέα του καθαρισμού τα τελευταία χρόνια, αφού αποτελούν αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης υποβάθμισης.

Μόνο οι συλλογικοί αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν φρένο στα σχέδια τους.  

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.