Ναι Στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Για Τις Εταιρείες Πλατφόρμες

Το Σάββατο 09 Μαρτίου, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) πραγματοποίησε μοτοπορεία περνώντας από τις πρεσβείες της Γερμανίας, Εσθονίας, Γαλλίας καθώς και από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να ασκηθεί πίεση στα τέσσερα αυτά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να ψηφίσουν υπέρ της οδηγίας που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε εταιρείες πλατφόρμες.

Στις 9 Δεκέμβρη του 2023, στο ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκε σχέδιο νόμου προς ψήφιση, με το οποίο δύναται να αναγνωριστούν εργαζόμενοι/ες σε εταιρίες πλατφόρμες ως μισθωτοί, αποκτώντας επιτέλους εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ώρα που πλήθoς εργαζομένων σε πολλούς κλάδους της gig economy βαφτίζονται ψευδώς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η οδηγία αυτή έρχεται να θέσει πέντε κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνεται η φύση της εργασίας.


Αν ο εργαζόμενος / η εργαζόμενη εμπίπτει σε δύο τουλάχιστον εκ των πέντε κριτηρίων θα πρέπει να αναγνωριστεί η εργασία ως εξαρτημένη. Τα κριτήρια αναφέρονται σε περιπτώσεις όπου η εταιρία:

  1. ορίζει ανώτατα όρια στην αμοιβή που μπορούν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι/ες
  2. επιβλέπει την απόδοση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων με ηλεκτρονικά μέσα
  3. ελέγχει την κατανομή ή την ανάθεση των καθηκόντων
  4. ελέγχει τις συνθήκες εργασίας και βάζει περιορισμούς στην επιλογή του ωραρίου εργασίας
  5. ασκεί περιορισμούς της ελευθερίας των εργαζομένων να οργανώνουν την εργασία τους και θέτει κανόνες σχετικά με την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά τους.

Μια ομάδα κρατών μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) μπλόκαραν την νομοθετική ρύθμιση. Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η βελγική προεδρία έφερε πάλι για ψηφοφορία την οδηγία για τις πλατφόρμες, με τη Γαλλία να καταψηφίζει και την Εσθονία, Γερμανία και Ελλάδα να απέχουν βάζοντας ξανά φρένο. Τη Δευτέρα 11 Μάρτη, η οδηγία για τις πλατφόρμες έρχεται ξανά για ψήφιση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας.

  • Ναι στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις εταιρείες πλατφόρμες.
  • Να αναγνωριστούν ως μισθωτοί, οι εργαζόμενοι / εργαζόμενες στις εταιρείες πλατφόρμες που βαφτίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

New Worker Times

10/03/2024

Περισσότερα για το θέμα από την ΣΒΕΟΔ:

Παλιότερο άρθρο μας για την απεργία εργαζομένων διανομέων στη Wolt: