Να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις των δύο εργατών πρασίνου

Οι εργάτες Κωστής Α. και Σπύρος Δ. εργάζονταν στην εταιρεία πρασίνου Green and Health, ιδιοκτησίας Βλάσση Μπισμπίκη. Μια εταιρεία που παίρνει εργολαβίες από το γνωστό εργασιακό κάτεργο της UNISON, η οποία διαχειρίζεται τα έργα πρασίνου στον Δήμο Αθηναίων.

 Οι δύο απολυμένοι πλέον μαζί με άλλους συναδέλφους κάλεσαν σε συζήτηση για την συγκρότηση μόνιμης εργατικής πρωτοβουλίας στον κλάδο, με αφορμή την συμμετοχή των εργαζομένων στη μαζική γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη. Μάλιστα, η κίνησή τους ήταν τόσο πετυχημένη που δύο από τα τρία συνεργία πρασίνου της Green and Health δεν δούλεψαν. Για πρώτη φορά, εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους απέργησαν και πορεύτηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση με ανεξάρτητο δικό τους μπλοκ.

Τρεις μέρες μετά την απεργία έρχεται η πρώτη απόλυση και επτά μέρες μετά η δεύτερη. Η εργοδοσία χρησιμοποίησε τις γνωστές προφάσεις, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι σαφής: η συνδικαλιστική τους δράση εντός του χώρου εργασίας ενοχλεί και έπρεπε να κοπεί άμεσα.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες πράσινου δε θέλουν διεκδικήσεις κι αγώνες. Το καθεστώς εργολαβίας άλλωστε, είναι συνώνυμο της επισφάλειας, της μη τήρησης βασικών μέτρων προστασίας και του κλίματος τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι εργαζόμενοί του στον κλάδο του πρασίνου, ο οποίος λειτουργεί κυρίως μέσα από εργολαβικές εταιρίες, δεν καλύπτονται από κάποιο αντίστοιχο σωματείο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο χώρο του πρασίνου λοιπόν, αποτελεί μια ελπιδοφόρα κίνηση για την αυτόνομη οργάνωση των εργαζομένων και την βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας τους στο συγκεκριμένο κλάδο.

Δράσεις για τους δύο απολυμένους εργαζομένους:

– ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 09:30 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Πατησίων 37)

– ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 18:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Στέλιου Μαυρομμάτη 13, Άνω Κυψέλη)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.