Μπλόκο σε απολύσεις εργολαβικών στη ΛΑΡΚΟ

Ματαιώθηκαν οι έξι απολύσεις εργαζομένων από την εργολαβία -δουλεμπορικό- της Τechnostyle, μετά από κοινό αγώνα με τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής.

Η Τechnostyle από το 2005 «νοικιάζει» εργαζομένους στην ΛΑΡΚΟ και έχει εισπράξει από αυτή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ανακοίνωσε τις 6 απολύσεις και μάλιστα εκβίαζε ότι αν δεν δοθούν χρήματα από το κράτος δεν θα πληρώσει καν την αποζημίωση των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη εργολαβία έχει αναλάβει πλέον την φύλαξη των κλειστών εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ με αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζομένους που δουλεύουν μόνο νύχτα και πληρώνονται μόνο για ημέρα.

Από την 1η Αυγούστου εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έχει κλείσει, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να το πουλήσει κοψοχρονιά σε κάποιο ιδιωτικό όμιλο, όπως έχει κάνει κατά καιρούς και με άλλες κρατικές επιχειρήσεις (Ολυμπιακή, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Μάλιστα, πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το νικέλιο να αποτελεί ένα μέταλλο με πολλαπλές χρήσεις, και άρα αρκετά πολύτιμο.

Η τύχη των εργαζομένων έχει μείνει στον αέρα, όλους αυτούς τους μήνες καθώς δεν είναι βέβαιο ποιοι θα επαναπροσληφθούν υπό την νέα διοίκηση και ποιοι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταργηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ίσχυε για δεκαετίες, με αποτέλεσμα την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι, μέσω του σωματείου τους, αγωνίζονται, επίμονα και δυναμικά, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, την καταβολή χρωστουμένων, αλλά και την ενσωμάτωση όλων των εργολαβικών υπαλλήλων, π.χ αυτών που ανήκουν στην Τechnostyle, στο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.

New Worker Times