[Μαλαματίνα] Έξι μήνες μετά και ο αγώνας συνεχίζεται

Με την έναρξη του νέου έτους η απεργία των εργαζομένων της οινοποιίας Μαλαματίνα διανύει τον έκτο μήνα. Οι απεργοί, οι οποίοι διεκδικούν να παρθούν πίσω όλες οι εκδικητικές απολύσεις και να υπογραφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά τη λήξη της εδώ και 30 χρόνια επιχειρησιακής σύμβασης που ίσχυε έως το Φλεβάρη του 2022, σηκώνουν έναν από τους σημαντικότερους εργασιακούς αγώνες των τελευταίων ετών και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση των ίδιων αλλά και της εργατικής τάξης συνολικότερα. Ο αγώνας συνεχίζεται τόσο με τις απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Μέχρι στιγμής έχουν δικαιωθεί για το μεγαλύτερο μέρος των δικαστηρίων που τους έχει κάνει η επιχείρηση στην προσπάθειά της να κυρήξει τις απεργίες τους παράνομες και να τους στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το σήμα της Μαλαματίνα για την προώθηση του αγώνα τους.

Η νέα διοίκηση της επιχείρησης (Mantis Group) από την άλλη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς στις αγωγές που κάνουν οι εργαζόμενοι εναντίων της η τακτική που έχει να επιδείξει είναι αυτή της αίτησης αναβολών, επικαλούμενη προφάσεις ασθενιών πότε μαρτύρων και πότε δικηγόρων. Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι μέσω της συνέντευξης τύπου που έδωσαν την Πέμπτη 12 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 13 Γενάρη εξετάζονταν 2 αγωγές για απολύσεις εργαζομένων από το τμήμα παραγωγής και το τμήμα διακίνησης το οποίο η εταιρία, αγνοώντας τη συμφωνία της εξυγίανσης, έχει παρανόμως καταργήσει. Η επιχείρηση ζήτησε αναβολή. Τη Δευτέρα 16 Γενάρη εξεταζόταν η αγωγή των εργαζομένων για την ακύρωση των παράνομων προσλήψεων απεργοσπαστών. Μια υπόθεση κρίσιμης σημασίας που εάν κερδιθεί δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους απεργούς της Μαλαματίνα καθώς η επιχείρηση δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί απεργοσπαστικό μηχανισμό για να λειτουργεί το εργοστάσιο. Μια τέτοια νίκη θα αφήσει παρακαταθήκη αφού θα στέκεται εμπόδιο κάθε φορά που η εκάστοτε εργοδοσία θα αποπειράται να προσλάβει προσωπικό να αντικαταστήσει απεργούς. Και σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση ζήτησε αναβολή.  Εξίσου σημαντική είναι και η αγωγή των εργαζομένων που αναμένεται να εξεταστεί μέσα στο Γενάρη και αφορά τη διάλυση του φιλεργοδοτικού αντισωματείου που συστάθηκε με τη βοήθεια της επιχείρησης ώστε να προσφέρει διευκολύνσεις στην υπερασπιστική γραμμή της εργοδοσίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στη συνέντευξη τύπου νομική σύμβουλος του σωματείου αναμένεται να γίνει έλεγχος απο την εισαγγελία για το εάν εφαρμόζεται η συμφωνία εξυγίανσης ή εάν η εταιρία παραβιάζει στην ουσία τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου. (Όπως είναι γνωστό στους όρους του σχεδίου εξυγίανσης αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα πόστα τους και δε θα μεταβληθούν οι αποδοχές τους).

Η αλληλεγγύη και η υποστήριξη της εργατικής τάξης προς τον αγώνα των εργαζομένων στην Μαλαματίνα, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά, είναι τεράστια. Γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνεται αυτή τη στιγμή από τους εργαζόμενους εκεί θα είναι κομβικής σημασίας τόσο για την υπεράσπιση των εργατικών κεκτημένων, όσο και για την διεκδίκηση ακόμη καλύτερων όρων εργασίας κόντρα στις απολύσεις, τις ατομικές συμφωνίες με μισθούς πείνας χωρίς την ασπίδα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τον πόλεμο που διεξάγεται από το κράτος και τα αφεντικά ενάντια στα σωματεία και τους εργατικούς αγώνες.

Υπενθυμίζουμε πως το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους έχει ανοίξει απεργιακό ταμείο σε λογαριασμό στην Εθνική τράπεζα. Παραθέτουμε το iban: ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.