Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων για την επαναπρόσληψη της Μ.Ζ από το κατάστημα “The Lobby Boy”

Αναδημοσίευση από: Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Την Παρασκευή 11 Νοέμβρη και ώρα 09:00 το σωματείο μας καλεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτ.9 αιθούσα 16 ) όπου εκδικάζεται η αγωγή της συναδέλφου και μέλους μας Μ.Ζ. ενάντια στο κατάστημα καφέ “The Lobby Boy” στο Ίλιον για άκυρη και εκδικητική απόλυση.

Η συνάδελφος και μέλος μας Μ.Ζ. απολύθηκε από το κατάστημα τον Αύγουστο του 2021. Στο εν λόγω κατάστημα επικρατούσε η συνήθης εργασιακή συνθήκη που συναντάμε σε πολλά συνοικιακά καταστήματα. Μισά ένσημα, ούτε λόγος για δώρα, προσαυξήσεις Κυριακών και εφαρμογή του ν.4611/2019. Η συνάδελφος, μαζί και με άλλους διανομείς είχαν καταφέρει με τον καιρό να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες στο κατάστημα, να μπουν εταιρικά μηχανάκια σύμφωνα με το ν.4611/2019 και να καταβάλλονται τα έξοδα κίνησης (βενζίνες). Ο εργοδότης, καθώς δεν ήθελε να αποδεχτεί την αύξηση του μισθολογικού κόστους που επέφεραν τα αιτήματα των εργαζομένων,  και σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τις προϋπάρχουσες εργασιακές συνθήκες απέλυσε όποιον εργαζόμενο τόλμησε να ζητήσει τα νόμιμα.

Η συνάδελφος, όντας μέλος του ΔΣ του σωματείου μέχρι και τον Ιούνη του 2021 διατηρούσε ακόμη συνδικαλιστική ασυλία, κάτι το οποίο δεν εμπόδισε τον εργοδότη να την απολύσει. Συγκεκριμένα απέλυσε όλους τους διανομείς αναθέτοντας τη διανομή των προϊόντων του σε εταιρίες πλατφόρμες, σε μια προσπάθειά του η απόλυσή της να μη θεωρηθεί παράνομη. Μάλιστα ο εργοδότης μαζί με τον συνέταιρό του είχαν το θράσος να της θέσουν εκβιαστικά να αποφασίσει, είτε να δεχθεί την απόλυσή της χωρίς να κάνει χρήση της συνδικαλιστικής ασυλίας είτε να επωμιστεί το βάρος να κλείσει όλη η διανομή και να χάσουν και όλοι οι υπόλοιποι διανομείς τη δουλειά τους.

Η συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για άκυρη και εκδικητική απόλυση. Στην τριμερή που ακολούθησε δικαιώθηκε. Το σκεπτικό της επιθεώρησης ήταν απλό: Η διανομέας ως μέλος του ΔΣ του ΣΒΕΟΔ είχε συνδικαλιστική ασυλία και ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να της προσφέρει εργασία ακόμη και σε
άλλο πόστο.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Μ.Ζ. ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ “THE LOBBY BOY” ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ
Αγώνας για την καθολική εφαρμογή του ν.4611/2019

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Παλιότερο κάλεσμα των ΚΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.