Η αναδιάρθρωση στην Γενική Ταχυδρομική σημαίνει δυσμενείς μεταθέσεις, απειλές και δεκάδες απολύσεις

Τα τελευταία χρόνια, στη γενική ταχυδρομική εξελίσσεται μια αναδιάρθρωση της εταιρίας με βασικό πυλώνα την πώληση των περισσότερων μητρικών καταστημάτων και την μετατροπή τους σε franchise. Η αναδιάρθρωση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τις μαζικές απολύσεις – 150 μέχρι στιγμής – τις απειλές και τις δυσμενείς μεταθέσεις εργαζομένων όσων αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στο νέο εργασιακό καθεστώς των francise καταστημάτων.Οι μεταθέσεις αυτές πραγματοποίηθηκαν σε απομακρυσμένα καταστήματα από τις κατοικίες τους, εξοθώντας τους με αυτό τον τρόπο σε παραιτήσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σχέδιο της εταιρίας που έχει ώς στόχο να μειώσει το εργατικό κόστος για να γίνει πιο ανταγωνιστικη από αντίστοιχες εταιρίες courier όπως ACS, SPEEDEX, ΕΛΤΑ κ.α. Το σχέδιο αυτό έχει τα εξής βήματα:

  • Πρώτα μεταβιβάζουν πολλά μητρικά καταστήματα σε πράκτορες μέσω της πρακτικής francise.
  • Στην συνέχεια, τα francise καταστήματα αλλάζουν όλο το εργασιακό καθεστώς, προσλαμβάνοντας λιγότερο προσωπικό χωρίς τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. 
  • Στο τέλος, η μητρική εταιρία επιστρέφει και αγοράζει εκ νέου τα francise καταστήματα για να επενδύσει και να αποκομίσει περισσότερα κέρδη πάνω στην καμένη γη που άφησαν οι θυγατρικές.

Πρόκειται για μια ατέρμονη μπίζνα αγοροπωλήσιας και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, με τους εργαζόμενους να είναι στο τέλος όλη αυτής της ιστορίας οι μόνοι ζημιωμένοι.

Ως απάντηση σ’ όλα τα παραπάνω, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου έχει προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της εταιρίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της γενικής ταχυδρομικής έχουν συγκροτήσει επιτροπή με σκοπό να απαντήσουν ενωτικά κι έχουν καταγγείλει τις αυθαιρεσίες της εταιρίας στην Επιθέωρηση Εργασίας. 

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου, 10 πμ, μετά απο πολλές αναβολές, θα γίνει η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ Αθηνών (Πατησίων 37 και Στουρνάρη) για την υπόθεση των εκδικητικών μεταθέσεων των συναδέλφων από το κατάστημα της γενικής ταχυδρομικής στη Μεσογείων.

Περισσότερα για τον αγώνα στην γενική ταχυδρομική μπορείτε να δείτε εδώ > https://sveod.gr/?tag=%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae