48ωρη προειδοποιητική απεργία των ναυτεργατών.

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα στις 8 και 9 Φλεβάρη 2023. Με καθολική συμμετοχή ανταποκρίθηκαν οι εργάτες στο κάλεσμα του σωματείου τους ΠΕΝΕΝ την ώρα που επιχειρείται προσπάθεια από το κράτος και τους εφοπλιστές να υποβιβάσουν ακόμη περισσότερο τα εργατικά δικαιώματά τους.   

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου η τροποποίηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου θα επιφέρει τη ρύθμιση των όρων εργασίας των ναυτεργατών σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, η οποία προβλέπει εργασία 72 ώρες εβδομαδιαίως με βασικό μισθό πείνας από 648 έως 1156 δολάρια (ανάλογα με τις υπερωρίες κοκ). Δηλαδή τις μισές αποδοχές από αυτές που για χρόνια οι εργάτες είχαν εξασφαλίσει μέσα από τις κατεκτημένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και άδεια 2,5 μέρες το μήνα αντί για 8 όπως όριζε η μέχρι πρότινος κλαδική τους σύμβαση.

Παράλληλα επηρεάζονται αρνητικά τα εργασιακά δικαιώματα και η ασφαλιστική κάλυψη των εργατών σε περιπτώσεις εγκατάλειψης πλοίων σε λιμάνια και αγκυροβόλια. Την ίδια στιγμή οι μηνιαίες απολαβές των συνταξιούχων ναυτεργατών έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Η 48ωρη απεργία που ξεκίνησε από τις 6 το πρωί της Τετάρτης είχε καθολική συμμετοχή των εργατών από όλα λιμάνια της χώρας, καθώς κανένα πλοίο δεν πραγματοποίησε τα προγραμματισμένα του δρομολόγια. Στο Πορθμείο Καβάλας – Θάσου την Τετάρτη το πρωί το λιμενικό σώμα με τις επιταγές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και πλοιοκτητών είχαν το θράσος να επιχειρήσουν να σπάσουν την απεργία επιτιθέμενοι στην απεργιακή περιφρούρηση. Μάταια.

Οι απεργοί ναυτεργάτες σκοπεύουν να κλιμακώσουν τον αγώνα και όπως αναφέρουν διεκδικούν:


– υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

-απόσυρση του νέου αντιδραστικού ΚΙΝΔ (Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου) που είναι στις επιτροπές της Βουλής

– κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.