Την Πέμπτη 20 Μαρτίου, μέλη της συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών μαζί με φοιτητικά σχήματα και συλλογικότητες του ΕΜΠ συμμετείχαν σε παρέμβαση στην εκδήλωση “Τα πρώτα βήματα στην αγορά εργασίας” που έλαβε χώρα στο ΕΜΠ. Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν οι εκπρόσωποι διάφορων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και η Motor Oil, της οποίας η εισήγηση είχε τίτλο “Powering the Future: Career opportunities in the energy revolution”. Αναρτήθηκε πανό, διαβάστηκαν και μοιράστηκαν κείμενα ενάντια στην επέλαση των αφεντικών της ενέργειας στα πανεπιστήμια.
~
“Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο : Motor Oil, μίλα μου για ενέργεια”
Η εκδήλωση «Τα πρώτα βήματα στην αγορά εργασίας» διοργανώνεται από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ «για όσους και όσες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο επόμενο διάστημα στην αγορά εργασίας». Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης προσκλήθηκαν να μιλήσουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων όπως της Papastratos – Philip Morris International, της Ernst & Young αλλά και της Motor Oil.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί μέσα από το πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης και εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, με τη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην πανεπιστημιακή έρευνα. Μετά τη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» του ΕΜΠ με τον Κοπελούζο, που εστιάζει στον τομέα της έρευνας και εκπαίδευσης με επίκεντρο τον κλάδο της ενέργειας, έρχεται αυτή η εκδήλωση με τρεις εκπροσώπους της Motor Oil (K. Στρατάκος – MORE, Η. Πετρής – NRG, Π. Κρουστάλλης – Motor Oil) οι οποίοι, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης, «θα μιλήσουν για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που παρουσιάζονται σήμερα στον ενεργειακό τομέα και τις γενικότερες εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας». Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η εμπλοκή των αφεντικών της ενέργειας στην ακαδημαϊκή έρευνα και γνώση, ακόμη και με το πρόσχημα της «ένταξης στην αγορά εργασίας».
Για ποιες ακριβώς ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα και τις γενικότερες εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας θα μιλήσει η Motor Oil; Η Motor Oil του Βαρδινογιάννη, ο οποίος με την EDP Renewables (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), επιχειρεί να καταστρέψει το μοναδικό εναπομείναν πράσινο μέρος της κεντρικής Εύβοιας, εγκαθιστώντας 86 ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή της Δίρφυς, του Ξεροβουνίου, των Κοτυλαίων Όρεων και του Ευβοϊκού Ολύμπου. Περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα τελευταία πυκνά δάση του νησιού πάνω από την Στενή, τους Στρόπωνες, τα Καμπιά, γεμάτα με έλατα, πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια, προστατευόμενα σε κάποια σημεία ή κηρυγμένα αναδασωτέα σε άλλα.
Ένας έμπορας πετρελαίου που συμμετέχει παράλληλα στη γενοκτονία που διαπράττει το ισραηλινό κράτος στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στο Λίβανο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από τα διυλιστήριά του τα Δ/Ξ «OVERSEAS SUN COAST» και «OVERSEAS SANTORINI» (που ανήκουν στην αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία OVERSEAS SHIPHOLDING GROUP) μετέφεραν σε τακτική βάση στρατιωτικά καύσιμα για την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.
Μέσα από την εμπλοκή των πανεπιστημίων με το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες, όχι μόνο κατευθύνουν την έρευνα προς τα εκεί όπου έχουν συμφέροντα, αλλά την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν τη φθηνή ή και μη πληρωμένη εργασία των φοιτητ(ρι)ών και ερευνητ(ρι)ών που συμμετέχουν σε αυτά. Έρχονται στα πανεπιστήμια για να αναζητήσουν τα εν δυνάμει εργαζόμενα που πρόκειται να υπηρετήσουν τα καταστροφικά συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα η ακαδημαϊκή έρευνα κατευθύνεται μονομερώς προς τα ίδια αυτά συμφέροντα, από τη στιγμή που αυτό «ζητάει» η αγορά εργασίας. Η επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητριών περνάει μέσα από την «εμπειρία» της Motor Oil. Έτσι, η γνώση καταλήγει να είναι στείρα και μη διαλεκτική, απομονωμένη από τα κοινωνικά συμφραζόμενα. Μετατρέπεται σε ένα εργαλείο των κεφαλαιοκρατών για την μεγιστοποίηση των κερδών τους καθώς οι ιδιωτικές εταιρίες καρπώνονται τα οφέλη της έρευνας ενώ φορτώνουν το κόστος για τη διεξαγωγή της στο πανεπιστήμιο.
Το κράτος ανέκαθεν χειραγωγούσε τη γνώση που παράγεται, αλλά σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει ένα άλμα. Oι φοιτητές ενθαρρύνονται να εκπαιδεύονται, εξειδικεύονται και εν τέλει να εργάζονται ανεπίσημα σε ζητήματα που ιδιωτικές εταιρείες καθορίζουν, προκειμένου στη συνέχεια να στελεχώσουν και επίσημα αυτές τις εταιρείες. Το ΕΜΠ προσκαλεί τα αφεντικά να ψάξουν άμεσα για εργάτες μέσα στο ίδιο το ίδρυμα, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο μεσάζοντα. Με την παραγόμενη έρευνα και γνώση να είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και των αφεντικών, οι φοιτητές παρουσιάζονται ως εν δυνάμει εργαζόμενοι αυτών, εγκλωβισμένοι σε μονόδρομο, απομακρυσμένοι από την κριτική σκέψη, την επιλογή, και το ζήτημα της ηθικής στην εργασία που θα παράγουν.
Όσο και εάν η εποχή μάς σπρώχνει προς τον ατομικισμό, τον καριερισμό, τον μιλιταρισμό, τον κανιβαλισμό, τον ωχαδερφισμό και την παραίτηση από τις συλλογικές αντιστάσεις, τα πανεπιστήμια ανέκαθεν υπήρξαν οι περιοχές όπου αναπτύχθηκαν κι έδρασαν κοινότητες αγώνα που έστησαν οδοφράγματα απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής και την κυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στο ανθρώπινο, το κοινωνικό και το φυσικό. Από τις εργαζόμενες, τους μεταπτυχιακούς και τους διδακτορικούς, από τους πρωτοετείς των αμφιθεάτρων μέχρι τους “αιώνιους”, το σώμα των φοιτητριών οφείλει να αντιστέκεται.
Καλούμε σε συλλογική αμφισβήτηση και άρνηση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές ψαρέματος εργαζομένων και επιβολής ερευνητικών κατευθύνσεων με βάση τα συμφέροντα των αφεντικών.
Να υπερασπιστούμε το πανεπιστήμιο και να απορρίψουμε στην πράξη την ανάμειξη των αφεντικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Να παλέψουμε για ελευθέρα βουνά, νερά και κάμπους.
Να αγωνιστούμε δίπλα στις τοπικές κοινότητες που αυτό-οργανώνονται και αποφασίζουν οι ίδιες τον τρόπο που θα ζουν.
Τα αφεντικά της ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και της λεηλασίας της φύσης δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια.
Αναδημοσίευση από https://yperaspisitwvnvounwn.wordpress.com/