Ανταπόκριση από τη διαδήλωση στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού την Πέμπτη 10/02

Στις 10/02 οι Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργάνωσε η Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της ΤΟΜΥ Κεραμεικού, με αιτήματα την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού και την πλήρη στελέχωση της δομής, την κατάργηση του νόμου για τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών κλπ. Τη διαδήλωση αγκάλιασε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων των Πετραλώνων και των γύρω γειτονιών, συνταξιούχων, εργαζομένων, ανέργων, χρηστών και χρηστριών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ. Μετά τη διαδήλωση ακολούθησε πορεία προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ Πετράλωνα.

Αντί άλλης ενημέρωσης, παραθέτουμε την ομιλία στη συγκέντρωση ενός εργαζόμενου στη δομή:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ επειδή αύριο λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων της ΤΟΜΥ και σε λίγο καιρό οι συμβάσεις των επικουρικών του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού.

Επειδή πριν 2,5 χρόνια η ΤΟΜΥ ήταν πλήρως στελεχωμένη και σήμερα έχει μόνο τέσσερις εργαζόμενους και η μία από αυτές είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας λόγω μη-εμβολιασμού.

Επειδή πριν ένα χρόνο υπήρχαν 9 παθολόγοι και γενικοί γιατροί στο κτίριο που βρίσκεται πίσω μας και σήμερα υπάρχει μόνος ένας.

Επειδή μεγάλο μέρος του προσωπικού των δύο δομών στελεχώνει το εμβολιαστικό κέντρο, αφήνοντας πίσω ακάλυπτες υπηρεσίες περίθαλψης.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενοι της ΤΟΜΥ Κεραμεικού έχουμε προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να φτιάξουμε μια δομή που κάθε χρήστης και χρήστρια θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση, αξιοπρεπή μεταχείριση, θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του και δεν θα βάζει το χέρι στην τσέπη. Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ σημαίνει ότι αναγνωρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια που κάναμε. Σημαίνει επίσης ότι είναι έτοιμοι και έτοιμες να υπερασπιστούν αυτό που έχουμε από κοινού κατακτήσει.

Μόλις μερικές ημέρες πριν μας ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις των τριών από εμάς θα ανανεωθούν, αλλά δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση της συναδέλφισσας νοσηλεύτριας, που ήταν σε αναστολή εργασίας λόγω μη-εμβολιασμού. Θα την θέλαμε να ήταν και αυτή μαζί μας σήμερα, όπως ήταν μαζί από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης όσων προσέρχονταν στη δομή.

Πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να γυρίσει πίσω, όπως και όλοι οι συνάδελφοι που πρόκειται να απολυθούν στις 31 του Μάρτη, αν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει την απειλή της.

Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε όλοι εδώ σήμερα, αλλά σας εφιστώ την προσοχή επειδή ετοιμάζονται να περάσουν ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να κλείσει νοσοκομεία, να πουλήσει τμήματα νοσοκομείων, να βάλει τους ιδιώτες μέσα στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης και να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του δημοσίου, δηλαδή να μην είναι πια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά να έχουν ιδιωτικό ιατρείο. Να υπάρξει μια κατάσταση δηλαδή, όπως στο παλιό ΙΚΑ, που θα κλείνει κάποιος ραντεβού σ ένα γιατρό κι όταν έρχεται η ώρα της επίσκεψης, ο γιατρός θα του λέει «δεν μπορώ τώρα, πέρνα το απόγευμα από το ιατρείο μου». Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Εδώ και δύο χρόνια η Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών μια πρωτοβουλία 20-25 ανθρώπων, έχει δώσει μαζί με  όλους εσάς, πολλούς αγώνες και έχουμε καταφέρει όλοι μαζί πολλά πράγματα. Είναι μια συνέλευση, που ανεξάρτητα από τα πολιτικά πιστεύω των μελών της, δεν έχει από πίσω της κόμματα, παρατάξεις, δημάρχους, συζητάει και παίρνει αποφάσεις ισότιμα, χωρίς αρχηγούς. Αξίζει νομίζω ένα ευχαριστώ σ αυτούς τους ανθρώπους, όπως αξίζει ένα ευχαριστώ σε όλους εσάς που στηρίξατε σήμερα αυτή την διαδήλωση».