Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο – Kαταγγέλλουμε τα εργασιακά κάτεργα – Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο

Το παρατηρητήριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι μία πρωτοβουλία της πολιτικής συλλογικότητας Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία (ΚΤΑ).

Τα αφεντικά καμαρώνουν πως το καθεστώς της αυθαιρεσίας τους είναι ακλόνητο. Και γιατί άλλωστε να μην το κάνουν αφού σήμερα τα πάντα είναι με το μέρος τους. Μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, το ερώτημα “τι κάνουμε;” μας τίθεται συνεχώς. Και όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν ότι όταν σταθούμε αλληλέγγυα ο ένας με την άλλη, το καθεστώς τους δεν φαντάζει ακλόνητο. Και αυτό γίνεται όταν το “προσωπικό” μας ζήτημα σε έναν χώρο δουλειάς μετατρέπεται σε υπόθεση περισσότερων ανθρώπων

Αυτή την αναγκαιότητα θέλει να υπηρετήσει το παρατηρητήριο μέσα από:

– την δημόσια ανάδειξη των διάφορων “εργοδοτικών αυθαιρεσιών” σε χώρους εργασίας στην πόλη της Αθήνας. Καθώς οι καταγγελίες θα αναρτούνται με μια “πινέζα” πάνω στον χάρτη, εμείς θα χαρτογραφούμε τα κάτεργα για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει. Ξέρουμε καλά ότι μια ευρέως διαδεδομένη καταγγελία μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει προβλήματα στα αφεντικά και να τους κόψει τον τσαμπουκά μέσα στον χώρο δουλειάς.

– την δημιουργία ενός κοινού τόπου για τους εργαζόμενους. Η κάθε καταγγελία μπορεί να αποτελέσει αφορμή να συναντηθούμε και να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις, μαζί με σωματεία βάσης, αυτόνομες εργατικές ομάδες & συνελεύσεις γειτονιών. Θα δώσουμε τον λόγο σε αυτό που πιστεύουμε πραγματικά, στην συλλογικότητα και θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι απαντήσεις μας να είναι μαζικές.

Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο

Kαταγγέλλουμε τα εργασιακά κάτεργα

Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο

Δεν επιθυμούμε να εγκλωβίσουμε τις “αυθαιρεσίες” των αφεντικών μέσα σε στενά νομικά πλαίσια. Τα δίκια των εργατών & των εργατριών δεν αναγράφονται απαραίτητα μέσα σε εργατικές νομοθεσίες. Όταν λέμε λοιπόν ότι θέλουμε να καταγγείλουμε τις “εργοδοτικές αυθαιρεσίες” εννοούμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, την εργασία δίχως ωράριο, την “κατά παραγγελία απασχόληση”, τα φαγωμένα ένσημα, τις απαγορεύσεις των απεργιών και τους κάθε λογής εκβιασμούς και τις παρενοχλήσεις των αφεντικών.

Δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Παρά τη συνεχόμενη διάλυσή του από το κράτος, γνωρίζουμε πως όταν έχουμε γνώση των εργατικών δικαιωμάτων μας, η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας είναι ένα ανέξοδο μέσο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη θετική έκβαση μιας υπόθεσης. Ειδικά όταν καταγγέλλουμε μέσω των σωματείων μας, που δύναται να έχουν και ένα ρόλο επιτήρησης της σωστής λειτουργίας της υπηρεσίας για την υπεράσπιση του εργατικού δικαίου.