Σε μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ., έπειτα από νέο γύρο περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους μέσω της πώλησης μετοχικού ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου το σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ) “Στις 12 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση μετοχών της HELLENiQ ENERGY όπου το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε από 35,47% σε 31,18% και της Paneuropean (συμφερόντων Λάτση) από 47,12% σε 40,41%. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την εκποίηση ποσοστών μετοχών σε επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι «προβληματικές», αλλά είναι κερδοφόρες και αποτελούν πηγή εσόδων για το Δημόσιο.
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με 24ωρη απεργία στις 19 Δεκέμβρη, συνέχισαν με 48ωρη στις 20 & 21 Δεκέμβρη και συνεχίζουν έχοντας προγραμματίσει άλλη μία 24ωρη στις 28 Δεκέμβρη κλιμακώνοντας σε μία 5ήμερη για το διάστημα από 2 έως 7 Γενάρη.
Σε πρώτη φάση η απεργία που κήρυξε το επιχειρησιακό σωματείο κηρύχθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική έπειτα από προσφυγή των HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) και ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Σε δεύτερο επίπεδο οι εργαζόμενοι κάλεσαν ξανά σε απεργία αυτή τη φορά μέσω του δευτεροβάθμιου οργάνου τους την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ). Οι εταιρίες προσέφυγαν για δεύτερη φορά στο δικαστήριο με σκοπό να κριθεί παράνομη η απεργία, με το δικαστήριο όμως να απορρίπτει την προσφυγή τους και έτσι οι προγραμματισμένες απεργίες συνεχίζονται κανονικά.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ομίλου, η οποία θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των εργολαβιών αλλά και αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας με κίνδυνο αύξησης των εργατικών ατυχημάτων (για το έτος 2023 έχουν καταγραφεί πανελλαδικά 161 νεκροί και 261 σοβαρά τραυματίες έως τις αρχές Νοέμβρη).
Τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. για την προσέλκυση επενδυτών και την οικονομική “ανάπτυξη” γίνονται προς όφελος του κεφαλαίου, αφορούν τα κέρδη των εργοδοτών και μόνο, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια, τα εξαντλητικά ωράρια λάστιχο, τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας, τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες.
Ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. και την εργολαβοποίηση του κλάδου.
Υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της ενέργειας αλλά και σε κάθε επάγγελμα.
New Worker Times